BIO

fotopol 2 Naamloos5

Pascalle Mansvelders (NL-1963) is kunsthistorica en beeldend kunstenaar. Na de universitaire studie kunstgeschiedenis (specialisatie Pop Art en Amerikaanse hedendaagse kunst) werkte ze onder meer als conservator in het Museum van Bommel van Dam Venlo en als zelfstandig tentoonstellingsmaker, publicist, en organisator van culturele activiteiten. Na 10 jaar trok ze zich opnieuw terug in haar atelier om weer te gaan schilderen en werkte ze binnen de charitatieve stichting Arts And Angels. Sinds 2011 is ze art-curator bij Odapark center for contemporary art venray, waar hedendaagse kunst, natuur en maatschappij samenvloeien, voor haar een unieke plek waar kunst in een pop-gedachte gratis en echt voor iedereen is. Daarnaast schildert ze en schrijft over kunst voor bijvoorbeeld voor het landelijke BeeldenMagazine en inventariseert en adviseert ze bij de samenstelling van kunstverzamelingen en tentoonstellingen in Nederland en de VS.

In haar kunsthistorisch werk staat altijd de kunstenaar centraal. Haar teksten en tentoonstellingsconcepten zijn ook wel als kunstwerken te zien en haar schilderijen en (publieksparticiperende) kunstprojecten hebben een kunsttheoretische en pop-inhoudelijke basis. In de mix ontdekt ze dagelijks opnieuw hoe we kunst nodig hebben om via de sluiproute van de verbeelding de concrete wereld om ons heen te kunnen begrijpen. Kunst is voor haar, zowel aan de theoretische, filosofische als aan de praktiserende kant, dat wat je verwachtingen doorbreekt omdat het de juiste vragen stelt.

Haar werken, tentoonstellingen en teksten zijn vaak uitingen van pure tegenstellingen: Het woordje ‘maar’ omgevormd tot beelden. Zo vertaalt ze hoop in angst en (on)geloof, menselijkheid in engelen, en kleurloosheid in tinten. Ze zoekt en vindt het mooie in lelijke dingen, en andersom, het kwade in het goede, en ook dat natuurlijk andersom. Wezenlijk is voor haar altijd de vraag; kan het ook anders? Een antwoord heeft ze niet, maar kan in haar beleving alleen gevonden worden vanuit het voorstellingsvermogen van kunst. Als een wapen om te overleven.

reportage Pascalle Mansvelders, door Ludo Diels, 2011, voor L1

Geef een reactie