Daily Planet

Gratis publicatie voor de jeugd / This Gun’s For Hire – Pascalle Mansvelders

‘Bruce Springsteens song Dancing In The Dark lijkt een vrolijke popsong in een ritme dat aanzet tot dansen. Leef nu, alleen dit moment telt. Maar de woorden erachter laten een ander, donker verhaal zien. Het beeld van gisteren en morgen die je beleving blijven bepalen, ook als je danst. Pascalle Mansvelders ziet het als een taak van de kunstenaar het heden juist niet te accepteren, maar te denken dat het altijd anders kan. Moet. Door het nu in een kunstwerk uit te schakelen, omdat verbeelding enkel mogelijk wordt gemaakt door het moment ervoor en erna. Sinds een aantal jaren houdt ze zich bezig met het fenomeen engelen. Ze schildert slechts één abstract en niet bestaand onderwerp in uiteenlopende realistische vormen. Een onderzoek naar de waarneembare werkelijkheid en de vele contrasten die daarin schuilgaan. Via de sluiproute van de verbeelding probeert ze de concrete wereld om haar heen te begrijpen in een spanningsveld van realisme en irrealiteit. In woorden en beelden. Denken en voelen, weten en geloven. Mooi en lelijk, goed en kwaad. Jezelf en anderen.

Haar schilderijen tonen mensen als engelen. Kinderen, volwassenen, vrienden, onbekenden, bekenden uit de media. Haar keuze baseert ze op het aloude idee van engelen als boodschappers. Het gaat om communicatie, niet om de gedachte dat engelen betere wezens zijn. In haar werk zijn engelen mensen van vlees en bloed. Die als wij allemaal fouten maken, verkeerde beslissingen nemen, vragen hebben. Die liefhebben, pijn voelen en je pijn doen. Vallen en opstaan, zich overeind proberen te houden, gewoon leven dus. Ze combineert haar werken met flarden van teksten die ons uit popsongs, als boodschappen uit de wereld om ons heen, voortdurend kunnen bereiken.

In eerdere projecten maakte Pascalle Mansvelders van haar schilderijen billboards die geplaatst werden bij gevaarlijke verkeersplekken, herdenkingsplaatsen of andere locaties ‘die een engel konden gebruiken’. Maakte ze een populaire engelenkalender van haar werk. Liet ze posters vervaardigen die gratis konden worden afgehaald door wie dacht een engel nodig te hebben. Plaatste ze een transparante engel in een glazen buitenhuis voor iedereen bereikbaar. Maakte ze een installatie van 25 schilderijen van gezichtsuitdrukkingen van engelen, door kinderen te portretteren die heftige berichten uit kranten voorgelezen kregen.Engelen. Kinderen. Schoonheid in realisme. Popmuziek. Eenvoudiger maar lastiger, lieflijker maar gevaarlijker kan het bijna niet. In This Gun’s For Hire zijn werken te zien uit nieuwe series, waarbij mensen die over hun leven schrijven, schilderen of zingen, zijn voorgesteld als vallende engelen. En waarin kinderen met wapens het aan anderen over laten te bepalen of ze goed of kwaad in zin hebben. Een onderscheid dat de beschouwer alleen in zichzelf kan vinden. Bij This Gun’s For Hire verscheen een gratis kunstkrant voor, door en met kinderen: The Daily Planet, de krant is nog steeds gratis op te vragen’.

THE DAILY PLANET, gratis uitgave voor kinderen:

met interactief kunst-programma voor kinderen

uitgave; Pascalle Mansvelders / Odapark

redactie en samenstelling: Pascalle Mansvelders, 2009

Vormgeving: John van der Heijden, OHHO Vormgevers

Teksten: Peter Drehmanns / TomTom van der Heijden / Emile Hollman / Mees Mansvelders / Pascalle Mansvelders / Paul Mertz / Rob Scholte / Toon Tellegen / Storm Thielen

illustraties: Pascalle Mansvelders / TomTom van der Heijden / Siri Hollman / Hay Mansvelders / Mees Mansvelders / Storm Thielen

fotografie: Jacques Peeters

aantal pagina’s: 20 / 2009

gratis op te vragen via contact en/of Odapark: info@odapark.nl  

Geef een reactie